Hari Raya Haji 1432H

Today is Hari Raya Haji 1432H. Dan waktu orang sembahyang raya pagi tadi, aku masih lagi 35,000 feet above somewhere in the Pacific Ocean from Taiwan.

After almost 2 weeks in the States, I am back home. It feels really good to be back. The flights were really exhausting; from Kuala Lumpur to Seattle I gained one day, from Seattle to Kuala Lumpur I lost two days – boarded the flight on Friday but arrived on Sunday local time.

I really enjoyed my time there in Seattle although I didn’t do much exploring as I wanted to. Sebabnya bukan mai holiday tapi mai sebab kerja. Most of my time were spent in classes and workshops with collegues coming from all over the world. I was the only Melayu there. Muslims there are a few, but there are just not the same. I am not trying to judge anyone here but this is all based on my limited observation on them.

Solat – Aku yang mula-mula sibuk pi cari tempat nak solat. Memang tak dak surau or prayer room dalam building office or anywhere nearby. Last sekali dapat bilik phone booth after aku tanya building’s receptionist. Bilik ni kecik, maximum boleh masuk 2 orang saja. Just a private space for anyone nak guna telefon. So this is where I solat everyday during the day. On the second day, ada satu minah Saudi tanya kat mana aku solat. Then from that day onwards, minah ni pun solat kat situ. One of the class instructors was from Saudi. On the fourth or fifth day, aku pun tak berapa ingat, masa aku nak pi solat dia panggil aku. Dia nak solat sekali. Out of respect, aku suruh dia jadi imam. Sebabnya dia orang Saudi and instructor pula, for sure dia lagi pandai bab solat. Kami nak solat Zohor. Lepas rakaat kedua dia bagi salam, lepas tu buat lagi dua rakaat. Rupanya dia buat solat jamak Zohor/Asar. Aku yang tengah solat terkonpius sat. Sebabnya ni dah for sure lebih dari tiga hari for both of us, tapi dia masih lagi solat jamak. See, jangan assume cepat sangat.

Makanan Halal – Aku juga yang sibuk minta makanan halal. And fortunately company yang aku kerja ni very understanding. Depa provide makanan halal. Jadi hari-hari ada lunch box halal kat dalam class untuk aku. Orang Muslims lain macam tak kisah. Tapi aku masih bersangka baik, sebabnya kat dewan makan memang boleh makanan lain macam vegan food, seafood, etc. Tapi yang paling aku terkonpius is masa closing dinner. Dinner ni buat kat hotel tempat aku stay. Ada buffet line. Aku jumpa organizer minta halal, depa kata ada tapi kena tunggu sat. No problem. Satu meja dengan aku ada lagi 3 orang. Sorang mamat Christian from Czech Republic, minah Saudi tadi and laki dia. Laki dia baru saja sampai and they both plan nak overstay for holiday. Aku pun nak sopan santun, cakap kat couple ni, ada halal food tak payah queue buffet line. Laki dia terus tanya aku what do I mean by halal food? Aku pun explain yang halal ni tak dak babi, tak dak alcohol, and mesti kena sembelih oleh orang Islam. Laki dia ni terus sound aku dengan bawa keluar ayat Quran, daging kat hotel ni boleh makan sebab depa ni ahli kitab. Aku cakap yes depa ni ahli kitab, tapi bagi aku kitab depa ni dah tainted, so aku tak percaya kat depa. Mamat ni tak puas hati, bawa keluar lagi ayat Quran. Aku memang tak reti nak hujah balik pakai ayat Quran atau Hadith, jadi aku cakap, go ahead kalau hampa dua nak makan, aku tak larang dan aku tak kisah, aku cuma bagitau saja ada option food halal, sebab aku tak mau makan buffet. All of this seems fine. Tapi yang buat aku pikiaq panjang bila aku tanya laki Saudi ni, hang kerja kat mana, dia jawab, dia kerja as one of the administrative manager kat Masjidil Haram kat Mekah. See, another jangan assume cepat sangat.

Kebersihan – Kalau dah nama Islam, mesti kena bersih. Kalau tak mandi hari-hari pun, badan mesti bersih sebab nak solat. Roomate aku orang Turkey. Dia Islam. Tapi confirm tak mandi hari-hari, tak solat, tak kisah makanan halal or tak. Tapi yang paling obvious is pi jamban tak basuh berak. Jenis calit. Aku berani kata sebab toilet ni memang jenis boleh dengar kalau orang buka paip ayaq. Dia tak pernah buka, just flush toilet dan terus keluar. Every single time. Dan pi office dalam banyak-banyak hari, aku rasa 2 hari saja dia mandi pagi. The rest memang confirm tak mandi. Dah macam mat salleh. Aku tak kisah tapi bila bab calit ni, aku rasa geli geleman. And that geli geleman thought selalu main kat otak aku bila jumpa and mingle around dengan orang-orang macam ni. Baik lelaki atau perempuan. Rupa paras elok, pakaian kemas, bau wangi perfume semerbak tapi kat pungkok ada saki-baki taik kering. Yucks!

All of the above bukan nak bawa maksud I am better than you or you are doing it wrong, I am right. Cuma my observation and my interpretations of things. You may feel and think I am wrong and you are right. For me, this is all good as long as you respect me the same way as I respect you. Hang nak minum kaa, hang nak makan babi kaa, hang nak solat lima waktu kaa, or tak mau solat langsung, itu hang punya pasal. My iman is senipis kulit bawang, belum boleh nak tarbiah orang. Only one caveat here, I don’t want any of my family members to be like this. Aku bukan alim naik turun surau hari-hari, solat pun tak sempurna dan kadang-kadang boleh miss, tapi aku tak mau anak-bini aku, keturunan aku, adik-beradik aku, jadi macam tu. And this aku memang serius.

Tadi my wife kata abang ni memang tak dak spirit Raya Haji langsung. Tak wish anyone and macam tak dak apa-apa. And sadly she is right. Mungkin sebab dari kecik pun tak pernah nak celebrate Raya Haji sangat. Paling kuat pun just pi sembahyang raya dan makan special sikit waktu lunch. I think I have to start to change this view immediatley. Our time here on Earth is very limited, I may not even be around during the next Raya Haji.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: