Emerald City

I am travelling again today. It’s been awhile since I last travelled. Tak ingat bila actually. But I think it was a trip either to Singapore or Philippines.

It’s almost 11pm now in Seattle. Landed here lebih kurang pukul 6:30pm tadi (around 9:30am hari Isnin in MY). Start my journey almost 24 hours ago. Bangun pukul 4:30pagi hari Ahad, pi KLIA by 5:15am then ambik flight to Singapore around 9:30pm, around 1pm another flight from Singapore to Taiwan.

At KLIA, just breakfast at McD with si cutie pie (:p) then lepak sat sambil tunggu nak board nak masuk. Tapau chicken burger buat spare just in case later lapaq. Tapi sampai saja kat Singapore, tak dan nak transit pi Taiwan chicken burger tu pun dah licin.

Landed at Taiwan Taoyuan International Airport lebih kurang pukul 6 petang tapi dah gelap gelemat kat Taipei. Taiwan is in the same time zone as Singapore. My next flight pukul 11 malam jadi ada lebih kurang 4 jam lepak kat Airport Taoyuan ni.

Airport Taoyuan ni nampak macam taklah besar sangat tapi agak menarik. Free wi-fi everywhere. Free Intenet kioks pun berlambak. Tempat lepak pun banyak, siap ada free library. Surau pun ada. Cuma yang tak best nak ambik wuduk kena pi toilet, plus nak makan halal agak payah. Anyway, I am not that hungry so tak la bother sangat nak pi cari makan. Atas flight EVA Air tadi pun dah diprovidekan Muslim food.

Cuma beli air mineral botol kecik kat airport ni, satu USD 3.50. Damn. I don’t have any Taiwanese currency yang bawa American & Singaporean dollars saja, so bayar pakai US dollars. Gila katok depa ni. Tak kisah lah because I needed the mineral water….but more importantly I needed the bottle badly sebab nak pi toilet senang. Hehehe.

Flight from Taiwan to Seattle no issue at all. Tak ramai so banyak seat kosong. I have all 3 seats in a row for myself. Apa lagi, terus angkat handrest and baring tidoq melentang. Flight ni lama, lebih kurang 11 jam. Makan pun no hal, Muslim food provided. Dah landed at SEA-TAC, masuk immigresen pun senang. Tak banyak soal. Beg pun lepas macam tuh saja. Rasanya trip ni memang mudah, mungkin berkat doa orang-orang kat MY.

Kat hotel, my roommate orang Turkey. Sembang-sembang sat dengan dia, so far nampak macam ok boleh masuk. Tapi too early to tell. Tengok jam baru pukul 9pm lebih, mamat ni dah bantai tidoq. Letih la kot. Me too pun tired tapi perut rasa lapaq pula. So lepas mandi terus keluar cari makan. Kat hotel cafe semua dah tutup kecuali bar, yang ada cuma restaurant across the street. Aku pun selamba pi. Dinner grilled salmon and ice lemon tea. Sedap gak, and price pun ok, just $28.00. Standard la. Tapi masa nak bayar baru aku teringat, kat US kena bagi tips. Depa ni memang expect kita bagi tips, kalau tak bagi memang kita ni cukup hampeh dan ada possibility next time kita makan, mungkin ada ayaq ludah kot. Jadi sebab tak nak kena ayaq ludah dalam food, bagilah tips. Grrr.

Advertisements

One Response to “Emerald City”

  1. U know Me Says:

    Bagi tips tak ikhlas “wink”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: